Architecture / Commission / Folded

This project involves the addition of a nine-storey office building on the back of an existing neo-classical building in the center of Athens, which is also restored to accompany new functions. Once completed, the two buildings will operate in a complementary way.

The facade of the proposed addition is folded in such a way as to create a subtle visual dialogue with the neo-classical building, while minimizing the footprint on the ground floor to maximize the connection on the ground levels.A bridge connection is established on the first floor of the existing building to allow for a seamless connection betwen the two. The ground floor area, in-between the two buildings, is conceived as an extension of the public realm rather than a private property. In terms of programmatic organization, with the exception of a large amphitheater on the ground level, the new building has a rather typical layout of office space. A coffee area is reserved for the upper floor.

Distictive in character, yet subtle in its expression, the proposed extension will create a dynamic visual impact on its surroundings.

Name

Folded

Type

Commission

Year

2015 -

Location

Athens, Greece

Client

Private

Status

Submitted

Size

2500 m2

Team

D.Zoupas, I.Giannakopoulou, A.Avlonitis, G.Anagnostopoulou (Athens Creative)
1

Street Front View

2

Street Front View

3

Street Front View

4

Section Diagram

5

Entrance View

6

Entrance

7

Bridge

8

Night View