Urban Design / Competition / Kanari Square

 

Π Ο Τ Α Μ Ι     Α Ν Θ Ρ Ω Π Ω Ν

 

Από τη γη αναδύεται η συγκρότηση των κοινωνικών ομάδων, ‘απ-εδαφοποιείται’ και σε αυτήν επιστρέφει στη συνέχεια, ‘επαν-εδαφοποιείται’, για να την ερμηνεύσει και να τη διαμορφώσει. 

Μία πρόταση, τρεις ουσιώδεις αναφορές

Πρόθεση της πρότασης είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της κατασκευής σταθμού ΜΕΤΡΟ, στην πλατεία Κυψέλης, ώστε να αναφερθεί στη γεωγραφική και κοινωνική ιστορία της πόλης, και να υποδείξει τρεις ουσιώδεις αναφορές.

 Η πρώτη αναφορά της πρότασης που παρουσιάζεται, παραπέμπει στη γεωγραφική ιστορία: σε μία περιοχή όπου το ρέμα Λεβίδη, συσχετισμένο κατ’ όνομα με μία παλαιά αθηναϊκή οικογένεια, διέρρεε τη σημερινή οδό Φωκίωνος Νέγρη, κατά τον άξονά της κατεβαίνοντας από τις πλαγιές του Άγχεσμου  και πιο συγκεκριμένα από τα Τουρκοβούνια. Το ρέμα καλύφθηκε και χάθηκε από προσώπου γης, κρυμμένο στα έγκατα της πόλης, ακολουθώντας τη σκοτεινή μοίρα των περισσότερων φυσικών υδάτινων φορέων της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας. Στην πρόταση που παρουσιάζεται, η αναφορά στο ρέμα επισημαίνεται στην επιφάνεια της νέας διαμόρφωσης της πλατείας, χαρίζοντας στη ροή της κίνησης των κατοίκων της πόλης, τις γραμμές που υπενθυμίζουν τη ροή των υπόγειων υδάτων.

Η δεύτερη βασική αναφορά της πρότασης παραπέμπει τόσο σε φυσικές απαιτήσεις όσο και στην περιβαλλοντική μας εγρήγορση. Αναφέρεται στην προσπάθεια διατήρησης της υπάρχουσας αστικής φύτευσης, όπου αυτό ήταν δυνατό μετά την εκτενή αποψίλωση, κατά τα έργα κατασκευής του ΜΕΤΡΟ και το κυριότερο στην ενίσχυση της φυσικής εικόνας του χώρου. Προτείνεται η ανάπλαση τμημάτων με εκτενή εδαφοκάλυψη και περιοχών με χαμηλή θαμνώδη φύτευση αρωματικών κατά προτίμηση φυτών καθως και η πλαισίωση με υψηλή φύτευση δένδρων, ιδιαίτερα περιμετρικά στον χώρο ή σε σημεία χρήσης, όπου απαιτείται φυσική σκίαση.

Η τρίτη βασική αναφορά της πρότασης αναφέρεται στην κοινωνική – πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής, στην οποία το παρελθόν της αστικής οικιστικής ποιότητας και αναψυχής, οφείλει να συσχετιστεί με νέα πολύ-πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ενσωματώνοντας επιπλέον, στο μέλλον, τη νέα πραγματικότητα του σταθμού ΜΕΤΡΟ. Συνθέτοντας δηλαδή το εγγεγραμμένο στην αστική μνήμη παρελθόν με το σήμερα και προβάλλοντας δυναμικά τον νέο κοινωνικό - πολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχή – τα χαρακτηριστικά μιας πόλης πολυεθνοτικής με χαρακτηριστικά ανεκτικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η  νέα πλατεία Κυψέλης ‘σχίζεται’ συνθετικά, ώστε να αναδειχθεί το ρέμα που χάθηκε, μετασχηματίζοντάς επιπλέον το ‘ποτάμι’ του νερού σε ‘ποτάμι ανθρώπων’. Τονίζοντας δηλαδή την αναμενομένη έντονη κινητικότητα, λόγω της λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ και το ‘κοινωνικό ποτάμι’ των πολυπολιτισμικών χρωμάτων. Την άμεση αναφορά στην αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών κοινοτήτων, ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα και εθνικότητα.

Μετασχηματίζεται επομένως ο ‘ποταμός’, σε ποτάμι αστικής μνήμης, ποτάμι νέων αισθήσεων και ποτάμι κοινωνικότητας.

 

 

Name

Kanari Square

Type

Competition

Year

2023

Location

ATHENS

Client

MUNICIPALITY OF ATHENS

Status

Submitted

Size

0.8 (he)

Team

D.Zoupas, G.Zoupas, A.Petidis, L.Sakkoulas, M. Krouskou (Oval Studio), K.Moraitis (ARSIS Architects)
1

master plan

2

urban garden_view 01 (Kanari square)

3

urban garden_view 02 (Kanari square)

333

materials diagram

4

metro exit / public space (Kanari square)

5

public space / steps (Kanari square)

22

planting diagram

5

Planting section 01

55

Planting section 02

6

public space - day (Kanari square)

7

public space - night (Kanari square)

222222

material layout section

2

material layout plan