Masterplan / Competition / Moebius Park

Concept

Η βασική χειρονομία της πρότασης βρίσκεται στην δημιουργία ενός νέου πλαστικού ανάγλυφου του εδάφους, που έρχεται να αντιταχθεί στην οριζοντιότητα του Θεσσαλικού κάμπου και της χάραξης βασικών ανισόσταθμων διαδρομών, που οριοθετούν χώρους πράσινου, χρήσεων και λειτουργιών, με  ισχυρή πρόθεση να ενισχυθούν οι κεντρομολες  και κυκλοτερείς κινήσεις στο χώρο σε αντίθεση με τις γραμμικές, που διατηρούνται μερικά μόνο στην πρόταση σαν ανάμνηση της δομής του πολεοδομικού ιστού. 


Με την πρόθεση αυτή ουσιαστικά ο σχεδιασμός επιθυμεί να “εγκλωβίσει” τον χρήστη στο πάρκο - ιδανικά σε  μια συνθήκη ταινίας του Moebius - από όπου και συμβολικά δανειζόμαστε το όνομα. 
Με την είσοδο στο πάρκο η χρονοβιολογία του χρήστη αλλάζει,  από την αυστηρότητα του πολεοδομικού καννάβου στην ελευθερία του φυσικού τοπίου.

Περιγραφή πρότασης

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση της πρότασης αποτελεί το ανάγλυφο του εδάφους. Η απόλυτη επιπεδοτητα του χώρου, που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο όλης της ευρύτερης περιοχής, δημιουργεί στο χρήστη φυγές χωρίς όρια και την αίσθηση γρήγορων μετακινήσεων και όχι στάσεων στο χώρο με αποτέλεσμα την έλλειψη επι μέρους σημείων αναφοράς, παρατήρησης και αναγνώρισης. 
Η δημιουργία ενός νέου ανάγλυφου εδάφους με εξάρσεις και υποχωρήσεις στοχεύει στη δημιουργία ποικίλων υψομετρικά περιοχών, διαδρομών και οπτικών ορίων στο χώρο, στη δημιουργία κλίμακας για την χωροθετηση επι μέρους χρήσεων και δραστηριοτήτων και στην δημιουργία ποικίλων ερεθισμάτων, που προκαλούν τον χρήστη να αντιληφθεί συνολικά την δομή του χώρου.  Διαμορφώνονται παράλληλα ποικίλες σχέσεις του χώρου με το άμεσα δομημένο περιβάλλον και γενικά δημιουργείται ένα ανατρεπτικό τοπίο στην επιπεδοτητα του ευρύτερου αστικού χώρου. 
Οι βασικές προσβάσεις στο πάρκο διαμορφώνονται στα σημεία που καταλήγει περιμετρικά το νομοθετημένο εσωτερικό δίκτυο κυκλοφορίας.

Κεντρικός άξονας σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός εσωτερικού δακτυλίου βασικών ροών που ενισχύει την λειτουργική εσωστρέφεια του χώρου και συγκρατεί τον χρήστη στο εσωτερικό αναδεικνύοντας παράλληλα τη λειτουργική δομή του πάρκου συνολικά.  Είναι ο άξονας βασικών κινήσεων και στάσης στο χώρο , στον οποίο αρθρώνονται με ιδιαίτερο κατά περίπτωση τρόπο όλες οι δραστηριότητες του πάρκου. Η ενότητα του θεματικού Πάρκου Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, του Βοτανικού κήπου και  του Μουσείο Εδαφών, το Κέντρο Προώθησης Αγροτικής Καινοτομίας, το Πολιτιστικό χωριό αλλά και σημαντικοί ελεύθεροι χώροι με ποικίλες δραστηριότητες αποτελούν ερεθίσματα στη βιωματική πορεία του χρήστη.
Στον δακτύλιο αυτό καταλήγουν και όλες οι προβλεπόμενες προσβάσεις από τον περιβάλλοντα αστικό χώρο.  
 

Mε τον σχεδιασμό του χώρου επιδιώκεται η δημιουργία ενός πάρκου με έντονα διαφορετικό χαρακτήρα, ενός πάρκου ισχυρά διαφοροποιημένου από την δομή του αστικού περιβάλλοντος, ενός νέου σημαντικού χώρου πρασίνου για την πόλη με στοιχεία πράσινων παρεμβάσεων, κυκλικής οικονομίας και τέτοια που συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και γενικότερα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Name

Moebius Park

Type

Competition

Year

2018

Location

Larisa, Greece

Client

Larisa Municipality

Status

Size

22 ha

Team

D.Zoupas, G.Zoupas, N.Mousios, S.Perdikogianni
site plan

site plan

preview

botanic garden

2

pond

2

1

3

4

4

5